Blog o kráse

Home
Trends
Ingredients
Tips
Tutorials
Routines
Ingredients
Tips

Ceramidy a jejich účinek na pleť

září 19, 2024


Ceramidy jsou stále populárnější složkou v péči o pleť, známou především pro svou schopnost posilovat kožní bariéru a udržovat pleť hydratovanou. Pojďme se tedy podívat na to, co jsou ceramidy, jaké mají účinky a proč jsou tak důležité pro udržení zdravé, vláčné pleti. 


Co jsou ceramidy?

Ceramidy jsou lipidy (tuky), které se přirozeně vyskytují v horní vrstvě kůže (epidermis). Tvoří přibližně 50 % kožní bariéry a hrají klíčovou roli v ochraně pokožky před vnějšími vlivy a ztrátou vlhkosti. Drží kožní buňky pohromadě a vytváří ochrannou bariéru proti poškození, suchu a podráždění. Přirozená hladina ceramidů v pokožce klesá s věkem a s působením vnějších faktorů, jako je znečištění nebo UV záření. To vede k oslabení kožní bariéry, suchosti, citlivosti a vzniku vrásek.

Jak ceramidy vznikají? 

  • Synteticky: V laboratořích jsou ceramidy syntetizovány pomocí chemických procesů, které napodobují strukturu přirozených ceramidů přítomných v pokožce. Syntetická výroba umožňuje přesné složení ceramidů a jejich stabilitu v kosmetických formulacích.

  • Z rostlinných zdrojů: Ceramidy mohou být získávány z různých rostlinných zdrojů, například z pšeničných klíčků, kukuřice, sóji nebo rýže. Tyto rostlinné lipidy se upravují tak, aby měly podobnou strukturu a funkci jako přirozené ceramidy v lidské pokožce.

  • Biotechnologická výroba: při této technice se využívají mikroorganismy (například kvasinky nebo bakterie), které produkují ceramidy během fermentačního procesu. Proces fermentace se v kosmetice využívá poměrně často, tento postup je často kromě jiných výhod ekologičtější. 

Hlavní výhody ceramidů

  1. Posílení kožní bariéry: Ceramidy pomáhají obnovit přirozenou ochrannou funkci kůže tím, že zpevňují bariéru mezi pokožkou a vnějším prostředím. Tím se minimalizuje riziko podráždění a ztráty hydratace, což je zvláště důležité pro suchou nebo citlivou pleť.

  2. Hydratace a prevence ztráty vlhkosti: Vytvářejí ochrannou vrstvu, která zabraňuje odpařování vody z pokožky. Díky tomu pleť zůstává dlouhodobě hydratovaná, vláčná a méně náchylná k vysušení, což je klíčové zejména v chladných měsících nebo při pobytu v suchém prostředí.

  3. Obnova poškozené pleti: Ceramidy jsou nezbytné pro obnovu a opravu poškozené pokožky. Pomáhají urychlovat regeneraci kožních buněk, což je důležité například po vystavení slunci, chemických exfoliantech nebo jiném podráždění.

  4. Anti-aging účinky: Nedostatek ceramidů v pokožce může přispívat ke vzniku vrásek a ztrátě elasticity. Produkty s ceramidy pomáhají obnovit ztracené lipidy, což vede k vyhlazení jemných linek a vrásky se stávají méně výraznými.

Pro koho jsou vhodné?

Ceramidy jsou skvělé pro všechny typy pleti, ale nejvíce benefitují ty s citlivou, suchou nebo stárnoucí pokožkou. Mohou být také užitečné při kožních problémech, jako je ekzém, rosacea nebo dermatitida, protože pomáhají posilovat ochrannou bariéru pleti. Pokud máte mastnou nebo aknózní pleť, nemusíte se ceramidů obávat – mnoho produktů s ceramidy je formulováno tak, aby neucpávaly póry.


Jak začlenit ceramidy do péče o pleť?

Ceramidy se vyskytují v kosmetických přípravcích, od čisticích až po séra a krémy. Nejlepší výsledky dosáhnete, když zvolíte hydratační produkty s ceramidy, které se používají jako poslední krok ve vaší skincare rutině, aby zapečetily všechny aktivní složky a udržely hydrataci. Zde jsou doporučené způsoby, jak začlenit ceramidy:

  1. Čištění pleti: Pomůže odstranit nečistoty, aniž by narušil kožní bariéru, a zároveň poskytne pleti základní hydrataci.

  2. Sérum: Sérum bohaté na ceramidy může pomoci obnovit bariérovou funkci pleti a dodat jí vláhu. Aplikujte sérum na vyčištěnou pleť před použitím hydratačního krému.

Hydratační krém: Tento krok je nejdůležitější, protože krém s ceramidy uzamkne hydrataci a pomůže zregenerovat pokožku během dne nebo noci.
Odemkněte více s aplikací
Podívejte se na podrobnou analýzu složek produktů
Nastavte si svůj jedinečný pleťový profil
Vytvořte si vlastní seznamy oblíbených produktů