Blog o kráse

Home
Trends
Ingredients
Tips
Tutorials
Routines
Ingredients
Tips

Co dokážou peptidy v péči o pleť?

září 19, 2024


Peptidy se staly jednou z nejoblíbenějších složek v moderní péči o pleť, zejména díky své schopnosti zpevňovat pokožku, zlepšovat texturu a bojovat proti známkám stárnutí. Pokud hledáte způsob, jak svou skincare rutinu posunout na vyšší úroveň a dodat pleti mladistvý vzhled, peptidy jsou tou správnou volbou. Co ale vlastně peptidy jsou a proč byste je měli zahrnout do své každodenní péče o pleť? 


Co jsou peptidy?

Peptidy jsou krátké řetězce aminokyselin, které fungují jako stavební kameny proteinů, jako je kolagen, elastin a keratin. Tyto proteiny jsou zodpovědné za strukturu, pevnost a odolnost pokožky. S věkem se produkce těchto proteinů v těle snižuje, což vede ke ztrátě elasticity, vzniku vrásek a celkovému zhoršení kvality pleti. Peptidy hrají klíčovou roli v tom, že tělu signalizují, aby produkovalo více kolagenu a obnovilo kožní buňky, čímž podporují mladistvější vzhled. Získávat se dají několika způsoby: 

  • Synteticky: Většina peptidů používaných v kosmetice je syntetizována v laboratořích, spojením jednotlivých aminokyselin. Výhodou tohoto procesu je, že vědci dokáží vytvořit peptidy s konkrétními funkcemi pro různé potřeby pleti, jako je stimulace kolagenu nebo zlepšení hydratace. 

  • Z rostlinných a živočišných zdrojů: Peptidy mohou být třeba izolovány z kolagenu získaného z ryb nebo jiných mořských zdrojů, nebo z rostlinných bílkovin, jako je sója či pšenice. 

Fermentací: Některé peptidy mohou být vytvářeny procesem fermentace, kdy mikroorganismy (např. bakterie nebo kvasinky) produkují peptidy během rozkladu organických látek. Tento proces je často využíván při produkci kosmetických ingrediencí a umožňuje získat peptidy šetrným a ekologickým způsobem.

Jaké jsou hlavní výhody peptidů pro pleť?

  1. Stimulace produkce kolagenu: Peptidy dokážou stimulovat přirozenou produkci kolagenu v pleti, což vede k větší pevnosti a pružnosti. Kolagen je zásadní pro udržení mladistvé a hladké pleti. 

  2. Zpevnění pleti: Peptidy nejen podporují tvorbu kolagenu, ale také zlepšují celkovou strukturu pleti. Pokožka je po pravidelném používání produktů s peptidy viditelně pevnější a vyhlazená.

  3. Hydratace: Peptidy mohou také zlepšit schopnost pleti udržovat vlhkost. Některé peptidové produkty mají schopnost posilovat kožní bariéru, čímž zabraňuje ztrátě vody a pomáhá udržovat pleť vláčnou a hydratovanou.

  4. Protizánětlivé účinky: Peptidy mají také protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci zklidnit podráždění a snížit zarudnutí. 

Pro koho jsou peptidy vhodné?

Peptidy jsou velmi univerzální složkou, která je vhodná pro téměř každý typ pleti, včetně té citlivé. Jsou ideální složkou pro prevenci nebo při prvních projevech stárnutí pleti. Pro zralejší pleť je doporučováno je zařadit do rutiny právě pro své schopnosti obnovy pokožky. 


Jak zařadit peptidy do své rutiny?

Peptidy můžete zařadit do své rutiny v různých formách, ať už jde o séra, krémy či oční péči. Peptidová séra jsou obzvláště populární díky své vysoké koncentraci aktivních látek. Používejte je po aplikaci toniku a před hydratačním krémem, aby mohly nejlépe proniknout do hlubších vrstev pleti. Pokud používáte produkty s retinolem nebo vitamínem C, mohou se peptidy používat ve stejné rutině. Jejich kombinace totiž přináší ještě lepší výsledky.
Odemkněte více s aplikací
Podívejte se na podrobnou analýzu složek produktů
Nastavte si svůj jedinečný pleťový profil
Vytvořte si vlastní seznamy oblíbených produktů